Τι είναι η τηλε-υγεία;

Η τηλε-υγεία είναι η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών για την εξ αποστάσεως πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και τη διαχείριση της υγειονομικής περίθαλψης σας. Οι τεχνολογίες μπορεί να περιλαμβάνουν υπολογιστές και κινητές συσκευές, όπως tablet και smartphone. Μια νοσοκόμα ή άλλος επαγγελματίας υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να παρέχει τηλε-υγεία από ιατρείο ή ακόμα και από κινητό φορτηγό για αγροτικές περιοχές. Η τηλε-υγεία μπορεί επίσης να είναι τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης για τη βελτίωση ή την υποστήριξη των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ψηφιακής υγείας και της τηλε-υγείας;

Η ψηφιακή υγεία αναφέρεται σε οτιδήποτε σχετίζεται με την ψηφιοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης και της ιατρικής, ενώ η Τηλεϊατρική είναι μόνο ένα στοιχείο της Ψηφιακής Υγείας παρέχοντας στους ασθενείς την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε μια εικονική διαβούλευση σε πραγματικό χρόνο με επαγγελματίες υγείας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της απομακρυσμένης παρακολούθησης ασθενών και της τηλε-υγείας;

Με απλά λόγια, όπου η απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών αναφέρεται στη χρήση μιας συγκεκριμένης τεχνολογίας για τη διευκόλυνση της αλληλεπίδρασης μεταξύ κλινικών ιατρών και ασθενών στο σπίτι, η τηλε-υγεία είναι ένας ευρύτερος όρος που αναφέρεται σε ολόκληρο τον κλάδο, τη μεθοδολογία και τις τεχνολογίες που επιτρέπουν αυτό το είδος υγειονομικής περίθαλψης.

Απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών - Remote patient monitoring (RPM)

Οι τεχνολογίες RPM έπαιζαν ήδη ζωτικό ρόλο στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης πριν από την πανδημία Covid-19. Ωστόσο η πανδημία ώθησε τους γιατρούς να περιορίσουν τα προσωπικά ραντεβού εκτός εάν ήταν απαραίτητο, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης για τους ασθενείς. Οι ασθενείς προσαρμόστηκαν χρησιμοποιώντας πλατφόρμες και εφαρμογές τηλε-υγείας για να συνεχίσουν να λαμβάνουν φροντίδα από το σπίτι τους. Μια τέτοια εμπειρία μπορεί να αλλάξει καθώς και να βελτιώσει τις απόψεις των ασθενών σχετικά με την χρήση συσκευών RPM μετά την πανδημία.

Οι δυνατότητες της τηλε-υγείας

Η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης καθώς επίσης να διευκολύνει περισσότερους ανθρώπους να λάβουν υγειονομική περίθαλψη. Η τηλε-υγεία μπορεί να προσφέρει τρόπους για να γίνει η υγειονομική περίθαλψη πιο αποτελεσματική και καλύτερα συντονισμένη. Μπορεί να είναι χρήσιμη, ώστε να μπορείτε να μείνετε σπίτι εάν είστε άρρωστοι ή αν σας είναι δύσκολο να ταξιδέψετε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την τηλε-υγεία εάν ζείτε μακριά από ένα ιατρικό κέντρο. Πολλοί άνθρωποι μπόρεσαν να κρατήσουν απόσταση από τους άλλους στο σπίτι και εξακολουθούν να λαμβάνουν φροντίδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 καθώς οι πάροχοι κάνουν διάγνωση και θεραπεία του COVID-19 εξ αποστάσεως. Μια εικονική επίσκεψη μπορεί να προσφέρει την επιλογή να συναντηθείτε με ειδικούς που δεν μένουν εκεί που ζείτε.

Οφέλη της τηλε-υγείας

Οι εικονικές επισκέψεις αυξάνονται σε δημοτικότητα. Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητες οι αυτοπροσώπως επισκέψεις στο γραφείο, υπάρχουν πολλά οφέλη από την τηλεϊατρική περίθαλψη.

• Η περιορισμένη σωματική επαφή μειώνει την έκθεση όλων στον COVID-19
• Οι εικονικές επισκέψεις διασφαλίζουν ότι λαμβάνετε υγειονομική περίθαλψη όπου κι αν βρίσκεστε στο σπίτι, στη δουλειά ή ακόμα και στο αυτοκίνητό σας
• Οι εικονικές επισκέψεις μειώνουν τα ταξίδια, τις διακοπές από την εργασία και την ανάγκη για φροντίδα των παιδιών
• Τα εικονικά εργαλεία υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να συντομεύσουν την αναμονή για ένα ραντεβού
• Αυξημένη πρόσβαση σε ειδικούς που βρίσκονται μακριά από την πόλη σας

Οι περιορισμοί της τηλε-υγείας

Η τηλε-υγεία έχει δυνατότητες για καλύτερα συντονισμένη φροντίδα και περίθαλψη. Αλλά διατρέχει επίσης και διάφορους κινδύνους όπως η ακατάλληλη χρήση ναρκωτικών καθώς και το γεγονός ότι οι πάροχοι δεν μπορούν να κάνουν φυσική εξέταση αυτοπροσώπως, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη διάγνωση. Επίσης, ορισμένα άτομα που χρειάζονται βελτιωμένη πρόσβαση στην περίθαλψη μπορεί να είναι περιορισμένα επειδή δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή κινητή συσκευή. Άτομα χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο ενδέχεται να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες τηλε-υγείας χρησιμοποιώντας ασύρματο Διαδίκτυο που προσφέρεται σε δημόσιους χώρους. Για παράδειγμα, οι βιβλιοθήκες ή τα δημόσια κτήρια μπορούν να προσφέρουν ασύρματο internet για διαδικτυακές επισκέψεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ιδιωτικές αίθουσες. Μερικές φορές η τεχνολογία δεν λειτουργεί καλά. Η τηλε-υγεία δεν είναι ιδανική για όλους ή για κάθε ιατρική πάθηση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συζητήσει τυχόν μειονεκτήματα ή κινδύνους με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψής σας.